Informatie en contact

Wie?  

wiewatwaar-01Ik ben Stijn van Liefland en maak sinds 2006 infographics. Het begon klein, als onderdeel van projecten, in de vorm van een kaartje of een schema. Ik had er lol in en opdrachtgevers waren enthousiast. Zo ontdekte ik een nieuwe sterke kant van mezelf, een complex verhaal ontleden en vertalen in een infographic. Om te zorgen dat deze infographics van voldoende kwaliteit zijn volgde ik in 2011 de cursus “Infographics maken” aan het Mediacollege in Rotterdam. Het maken van infographics is nu een volwaardig onderdeel van mijn werk. Ik maak infographics als onderdeel van grotere projecten waar ik aan werk en als zelfstandige opdrachten.

Naast het maken van infographics werk ik als adviseur op het gebied van duurzame ontwikkeling en financiering. Kijk op mijn andere sites, www.lieflandmilieu.nl en www.slimmefinanciering.nl.

Ik werk veel samen met Rudy van Stratum, econoom. Veel van de infographics op deze site zijn in samenwerking ontwikkeld, waarbij we beide aan de inhoud en de ruwe vorm werken en de uiteindelijke afwerking van mijn hand komt. Daarnaast zijn er veel andere mensen vanuit andere disciplines met wie ik samenwerk, maar minder regelmatig.

Wat?

Ik maak dus infographics, in verschillende soorten en maten. Een simpele vorm is bijvoorbeeld een mindmap. Erg handig als je een lang verhaal hebt dat je met anderen wilt communiceren. Ik zorg ervoor dat dit verhaal kort en bondig wordt verbeeld. Toen ik jaren geleden voor het eerst een beleidsplan had samengevat in een mindmap gebeurde er iets bijzonders. Het beleidsplan kwam niet meer uit de kast, iedereen gebruikte de mindmap, lekker makkelijk en overzichtelijk. Een bijkomend voordeel, als je iets compact samenvat is er geen ruimte voor vaag taalgebruik. Die paar woorden die er nog staan moeten precies weergeven waar het over gaat. Tijdens het maken van de visualisatie werd zo ook het beleidsplan aangescherpt.

Uiteraard is de mindmap maar een voorbeeld. Ik zoek steeds de vorm die het beste bij de vraag past. De ene keer is dat een mindmap, de andere keer een grafiek, soms een stroomdiagram, of een tijdlijn. En om het complex te maken, het gebeurt ook vaak dat ik verschillende vormen meng.

Hoe?

Als het om infographics gaat doe ik grofweg twee dingen:

Ik gebruik het maken van infographics als instrument in het proces, om orde en structuur in discussies te brengen. Een voorbeeld: Voor de provincie Noord-Brabant maak ik vaak ambitiekaarten. Een ambitiekaart is een soort mindmap of schema waarin ik voor een complexe projecten de visie, ambities, maatregelen, partijen en middelen overzichtelijk weergeef. Maar, vaak zijn die visie en ambities in het begin helemaal niet zo duidelijk. Op basis van een aantal gesprekken en documenten maak ik dan een ruwe eerste kaart. Het is altijd mooi om te zien wat er dan gebeurt. Iemand heeft alle relevante zaken in een overzicht gezet en dan heeft iedereen er wat over te zeggen, de ambities moeten hoger, de visie is niet duidelijk etc. Gelukkig blijft er meestal veel van mijn inbreng staan. Maar zelfs al wordt alles wat op die eerste kaart staat geschrapt, het is niet erg. Het is een instrument om partijen serieus na te laten denken over het project. Uiteindelijk ligt er na een aantal rondes altijd een breed gedragen ambitiekaart. En belangrijker nog, partijen zijn dichter bij elkaar gekomen. De ambitiekaart is hier een voorbeeld, ook andere graphics kunnen helpen in het proces..

Als tweede maak ik ook gewoon infographics zonder me met het proces te bemoeien. Gewoon op basis van een gesprek, een rapport of een onderzoek. Alle informatie is dan verzameld en de conclusies zijn al getrokken. De infographic wordt gebruikt om de informatie op een andere manier te presenteren.

Waar?

Ik werk vanuit Delft. Wilt U contact met mij opnemen dat kan dat:

Stijn van Liefland
van de Spiegelstraat 42
2613 GB Delft

06 12 429 426
stijn@lieflandmilieu.nl